Ten przepis pokochacie! Za smak, łatwość przygotowania oraz skojarzenia z okresem świątecznym! Przed jednym ostrzegamy! Jest tak pyszny, że znika w rekordowym tempie!
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę keksową posmarować masłem i posypać bułką tartą. W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, 2 łyżki powideł śliwkowych, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon i kakao. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu, cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko energicznie wymieszać łyżką. Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę (przesianą). Masę wylać do przygotowanej foremki i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 – 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Po całkowitym ostudzeniu piernik przekroić na pół i posmarować resztą powideł.
Na końcu przygotować polewę: w rondelku zagotować mleczko kokosowe, odstawić z ognia, a następnie dodać połamaną na kosteczki lub drobno posiekaną czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudzić, a następnie równomiernie rozprowadzić na pierniku.