Przepis na krem z batatów

Składniki:

świeża włoszczyzna

2 litry wody

600g batatów

100g ziemniaków

200g marchewki

cebula

olej rzepakowy

2 ząbki czosnku

pół limonki

imbir mielony

pieprz cytrynowy

gałka muszkatołowa

kardamon

sól

migdały w płatkach

Czas:

50 minut

Alternatywa zwykłego ziemniaka

Dzisiaj przedstawiamy przepis na krem z batatów. Jest to jedna z najmodniejszych zup i nie dziwimy się, że tak nas o nią pytacie. Bataty to wspaniała alternatywa dla naszych rodzimych ziemniaków. Są pyszne i zdrowe, a krem z batatów jest wyjątkowo delikatny, a jednocześnie pożywny i sycący.

Obecnie znamy ponad 400 odmian słodkich ziemniaków, które zagościły na naszych stołach już na dobre. Nas to nie dziwi – frytki z batatów śnią nam się po nocach! Co więcej, bataty biją na głowę swojskie ziemniaki w bitwie na błonnik – zawierają go o 70% więcej. Bataty są bogate w witaminę A i E i dostarczają dużo energii. Ich wielki atut to przepiękny pomarańczowy kolor. Teraz pora odkryć ich smak – najlepiej w naszej zupie!

PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy bulion warzywny z ulubionej włoszczyzny. Bataty obieramy i kroimy w grubą kostkę, a następnie podsmażamy na oleju razem z obraną i pokrojoną marchewką i cebulą. Do lekko zarumienionych warzyw dodajemy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Teraz pora na pozostałe składniki. Wszystko gotujemy do uzyskania pełnej miękkości warzyw. Zupę miksujemy na gładką masę, a następnie przecieramy przez sito. Dodajemy otarta skórke z limonki i sok. Płatki migdałowe prażymy na patelni razem z niewielką ilością soli.

Pro tip: Pamiętajcie, że migdały idealnie podkreślają smak kremu z batatów!

Smacznego!!

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2024