Soczewica, doceniana szczególnie przez wegetarian, posiada nie tylko bogaty zestaw witamin i minerałów, ale także stanowi świetne źródło białka, przez co można ją traktować jako alternatywę dla mięsa. W zależności od odmiany, charakteryzuje się różnym kolorem (czerwona, zielona, żółta, brązowa, czarna) i także smakiem, co daje możliwości wykorzystania jej w kuchni na różne sposoby.
Z soczewicy możemy przygotować:
- zupy
- sosy
- pasztety
- pasty na kanapki
- farsz do pierogów, krokietów, gołąbków, lasagne
- kotleciki
Ponadto może ona stanowić dodatek do:
- sałatek
- kotletów mielonych
- pieczywa
Możliwości wykorzystania soczewicy jest naprawdę wiele, w zależności od tego co lubimy lub czego chcemy spróbować. Poniżej znajdziecie nasze dwie propozycje na dania z soczewicy.
PRZYGOTOWANIE:
Soczewicę gotujemy w posolonej wodzie ok. 20 min. Pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę. Dodajemy warzywa do soczewicy i dalej gotujemy. Dodajemy przyprawy i czosnek. Gotujemy do czasu aż zupa zgęstnieje. Pod sam koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe.