AZJATYCKA ZUPA Z SOCZEWICY

Składniki:

300g soczewicy

5-6 pomidorów

2 papryki

2 ząbki czosnku

1 litr wody

3 łyżki oleju rzepakowego

1/2 puszki mleka kokosowego

przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka papryki, 1/2 łyżeczki chili

sól, pieprz

Czas:

60 minut

Soczewica, doceniana szczególnie przez wegetarian, posiada nie tylko bogaty zestaw witamin i minerałów, ale także stanowi świetne źródło białka, przez co można ją traktować jako alternatywę dla mięsa. W zależności od odmiany, charakteryzuje się różnym kolorem (czerwona, zielona, żółta, brązowa, czarna) i także smakiem, co daje możliwości wykorzystania jej w kuchni na różne sposoby.

Z soczewicy możemy przygotować:

  • zupy
  • sosy
  • pasztety
  • pasty na kanapki
  • farsz do pierogów, krokietów, gołąbków, lasagne
  • kotleciki

Ponadto może ona stanowić dodatek do:

  • sałatek
  • kotletów mielonych
  • pieczywa

Możliwości wykorzystania soczewicy jest naprawdę wiele, w zależności od tego co lubimy lub czego chcemy spróbować. Poniżej znajdziecie nasze dwie propozycje na dania z soczewicy.

PRZYGOTOWANIE:

Soczewicę gotujemy w posolonej wodzie ok. 20 min. Pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę. Dodajemy warzywa do soczewicy i dalej gotujemy. Dodajemy przyprawy i czosnek. Gotujemy do czasu aż zupa zgęstnieje. Pod sam koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025