PLACUSZKI À LA NALEŚNIKI Z LIMONOWYM SYROPEM

Składniki:

2 szklanki mąki,

1,5 szklanki mleka 3%,

½ szklanki wody,

2 całe jajka,

sól,

oliwa,

6 łyżek cukru trzcinowego,

3 soczyste limonki.

Czas:

30 minut

Odrobina szaleństwa, słodka odmiana po tradycyjnych wytrawnych śniadaniach. Taka wersja naleśników z meksykańską nutą znajdzie grono stałych wielbicieli.

PRZYGOTOWANIE:

Miksujemy: mąkę, mleko, szczyptę soli, wodę i jajka. W razie potrzeby dolewamy mleka lub dosypujemy mąki. Z tak przygotowanego ciasta smażymy naleśniki – placuszki. Najlepiej na małej patelni i dość grube.

SYROP:

Cukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy sok z odciśniętych limonek, dokładnie mieszamy i polewamy nasze placuszko-naleśniki.

Doskonale smakują solo lub z dodatkiem garści mrożonych owoców.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025