Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną

Składniki:

2 jajka. 

350 g ziemniaków,      

400 g kiszonej kapusty, 

3-4 łyżki mąki, 

olej – do smażenia,

300 ml śmietany 24% (do podania), 

sól – do smaku,

pieprz czarny mielony – do smaku,

sok z 1/2 cytryny

Czas:

35 minut

Placki ziemniaczane to powrót do tradycyjnej polskiej kuchni, do wspomnień z czasów dzieciństwa. Dodatek kiszonej kapusty sprawia, że placki mają bardziej wyrazisty smak. Niesamowicie proste w wykonaniu, na pewno na stałe zagoszczą w Twoim menu.

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kiszoną kapustę siekamy i dodajemy do ziemniaków. Dodajemy mąkę, jajka i przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli ciasto będzie za gęste, dodajemy odrobinę wody i smażymy na oleju. Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy na plackach.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025