PIEROGI Z SEREM, WANILIĄ I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ

Składniki:

ciasto pierogowe,

500 g sera twarogowego tłustego,

1 opakowanie – 2 łyżki cukru waniliowego,

cukier kryształ – do smaku,

20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,

2 żółtka.

 

SOS WIŚNIOWY:

200 g mrożonych wiśni,

150 g cukru,

1 łyżka mąki mąka ziemniaczanej,

50 ml czerwonego wina

Czas:

50 minut

Mięciutkie, puszyste pierogi, którym nie sposób się oprzeć. Pyszny twarożek o aromacie wanilii i pomarańczowym posmaku, zawinięty w delikatne ciasto – dla wielu z nas to wspomnienie dzieciństwa.

PRZYGOTOWANIE:

Ser kruszymy dodajemy cukier waniliowy, żółtka, skórkę pomarańczy i dosmaczamy cukrem kryształem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, a następnie nakładamy na przygotowane krążki lub kwadraty ciasta pierogowego. Gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru, a gdy wypłyną na powierzchnię, to dajemy im jeszcze około 2 minut.

W międzyczasie przygotujemy sos wiśniowy. W garnku rozpuszczamy cukier, wrzucamy zamrożone wiśnie, podlewamy winem i doprowadzamy do zagotowania przez 2 minuty, a następnie zagęszczamy mąką ziemniaczaną.

Smakują doskonale podane z ciepłym sosem wiśniowym i drobno siekaną miętą.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025