PIEROGI Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

Składniki:

ciasto pierogowe http://bit.ly/ciastopierogowe,

500 g jabłek Champion,

2 łyżki cukru waniliowego,

1 łyżeczka cynamonu,

1 łyżka masła,

100 ml śmietany 18%,

cukier kryształ do smaku

Czas:

60 minut

Ta wersja pierogów ma swoich zwolenników bez względu na wiek i porę dnia. Będą doskonale smakować jako danie obiadowe, lecz równie dobrze sprawdzą się jako ciepła kolacja. Prostota składników i aromat jabłkowo-cynamonowy sprawiają, że w Waszej kuchni  królować będą letnie smaki.

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę wielkości 5×5 mm, a następnie podsmażamy na maśle na dużym ogniu, z dodatkiem cukru waniliowego i cynamonu. Odpowiedni poziom słodkości regulujemy dodatkiem cukru. Cały czas mieszamy nasze jabłka,  uważając by nam się nie przesmażyły. Po wystudzeniu nakładamy na krążki ciasta i kleimy pierożki. Podajemy z masłem lub śmietaną, posypane cukrem waniliowym.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025