PIEROGI Z BROKUŁAMI I WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Składniki:

ciasto pierogowe,

500 g mrożonych brokułów,

100 g wędzonego łososia,

2 ząbki czosnku,

2 białe cebule,

1 jajko,

100 g śmietany,

1 łyżka cukru,

2 łyżki oleju,

30 g migdałów,

serek topiony,

świeży koperek,

sól, pieprz

Czas:

90 minut

Taka wersja pierogów to szczególna gratka dla miłośników łososia. Ten wędzony jest mocno wyczuwalny i dodaje im szczególnego charakteru. Mimo ilości składników, przygotowanie farszu jest banalnie proste, czego z pewnością nie można powiedzieć o bogatym i złożonym smaku samych pierogów.

PRZYGOTOWANIE:

Brokuły gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, z dodatkiem łyżki cukru. Hartujemy w zimnej wodzie by nie straciły koloru i odcedzamy, a następnie kroimy w drobną kostkę i dodajemy podsmażoną z czosnkiem cebulę. Wbijamy jajko, dokładamy serek, posiekany koperek i łososia. Całość doprawiamy do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z masłem lub oliwą czosnkową, posypane prażonymi migdałami.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2024