Świąteczna kolacja uda się wyśmienicie, jeśli tradycyjne pierogi zamienicie na całkiem nowe, z gryczano-serowym nadzieniem. Oprócz wyjątkowego smaku, zachwycą Was prostotą składników, delikatnością i możliwością szybkiego przygotowania.
PRZYGOTOWANIE:
Farsz: kaszę gryczaną gotujemy na sypko (20 minut) w 2 szklankach lekko osolonej wody, z łyżeczką masła. Studzimy. Cebulę siekamy, szklimy na reszcie masła. Wyrabiamy z kaszą, zmielonym twarogiem i szczyptą soli.
Ciasto: przesianą mąkę zagniatamy z żółtkiem, olejem, solą i niepełną szklanką ciepłej wody. Gdy ciasto będzie elastyczne, odkładamy je na 10 minut. Wałkujemy, szklanką wycinamy kółka. Układamy farsz, formuje¬my pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy polane masłem lub z przesmażoną słoniną.