Empanadas są tak popularne w Meksyku, jak prawdopodobnie nasze ruskie pierogi w Polsce. Pikantne, mocno doprawione, rozgrzeją wielbicieli naprawdę ostrych potraw. Podane ze schłodzonym twarożkiem zachwycą smakiem.
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę mieszamy z utłuczonymi ziemniakami, dodajemy jajka, masło, sól i proszek do pieczenia. Ciasto zawijamy w worek foliowy i wkładamy do lodówki na 1h.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso podsmażamy z cebulą i czosnkiem, dodajemy pomidory i pokrojoną drobno paprykę, a następnie dusimy wszystko około 20 minut. Doprawiamy, dodajemy fasolę i kukurydzę, studzimy i farsz gotowy. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm, wycinamy kółka o średnicy 10 cm i na połówkę nakładamy farsz, przykrywając drugą połówką. Zlepiamy całość, smarujemy rozmąconym jajkiem i sypiemy ulubionymi ziołami lub chili. Pieczemy w piekarniku w 180°C przez około 25 minut, aż do zrumienienia.