PIECZONE PIEROŻKI MEKSYKAŃSKI EMPANADAS

Składniki:

CIASTO:

150 g roztopionego masła,

400 g ugotowanych ziemniaków,

300 g mąki tortowej,

2 jajka,

1 łyżeczka soli,

2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

FARSZ:

0,5 kg mięsa mielonego wołowego,

1 cebula, 3 ząbki czosnku,

1 puszka czerwonej fasoli,

1 puszka kukurydzy,

1 papryka,

1 puszka pomidorów Pelati,

sól, chili, kolendra, mielony kumin

Czas:

90 minut

Empanadas są tak popularne w Meksyku, jak prawdopodobnie nasze ruskie pierogi w Polsce. Pikantne, mocno doprawione, rozgrzeją wielbicieli naprawdę ostrych potraw. Podane ze schłodzonym twarożkiem zachwycą smakiem.

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę mieszamy z utłuczonymi ziemniakami, dodajemy jajka, masło, sól i proszek do pieczenia. Ciasto zawijamy w worek foliowy i wkładamy do lodówki na 1h.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso podsmażamy z cebulą i czosnkiem, dodajemy pomidory i pokrojoną drobno paprykę, a następnie dusimy wszystko około 20 minut. Doprawiamy, dodajemy fasolę i kukurydzę, studzimy i farsz gotowy. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm, wycinamy kółka o średnicy 10 cm i na połówkę nakładamy farsz, przykrywając drugą połówką. Zlepiamy całość, smarujemy rozmąconym jajkiem i sypiemy ulubionymi ziołami lub chili. Pieczemy w piekarniku w 180°C przez około 25 minut, aż do zrumienienia.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2024