Pieczone filety z sandacza z sosem korniszonowym

Składniki:

4 filety sandacza, każdy po ok. 150 g,

oliwa z oliwek do smażenia,

200 ml śmietanki 30 %,

100 ml bulionu,

80g korniszonów,

świeży koperek,

łyżeczka musztardy,

1 szalotka

kawałek selera,

natka pietruszki

Czas:

35 minut

Mięso tej ryby jest bardzo delikatne, wiele osób określa jego smak jako maślany. Sandacz powinien zdecydowanie na stałe zagościć na naszych talerzach. Stanowi świetne odzwierciedlenie tego co pyszne i zdrowe! Nasza propozycja podania go z sosem korniszonowym jest warta spróbowania!

PRZYGOTOWANIE:

Filety z sandacza rozkładamy na blaszce, na papierze do pieczenia. Posypujemy pieprzem i solą, oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Odstawiamy na bok i rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni. W międzyczasie wstawiamy na ogień bulion, dodajemy pokrojone korniszony, gotujemy przez kilka minut. Na koniec dodajemy śmietanę, musztardę i świeży koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki możemy go zagęścić mąką. Do piekarnika wstawiamy sandacza na 7 min. Gdy będzie gotowy wykładamy na talerze i polewamy sosem. Serwujemy z ziemniakami lub ryżem oraz dowolnymi warzywami. Zdrowe i smaczne!

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2024