Faszerowane papryki to miła odmiana dla codziennego menu. Nietuzinkowe danie zawiera w sobie nie tylko warzywa, ale i mięso. Sam farsz możemy urozmaicać na dowolne sposoby, tworząc własne kombinacje smakowe. Gorące papryki serwowane na talerzu to z pewnością efektowny obiad!
PRZYGOTOWANIE:
Sos pomidorowy:
Obieramy i siekamy cebulę. Następnie podsmażamy ją na łyżce oleju na szklisty kolor. Połowę usmażonej cebuli odkładamy do osobnej miseczki. Kroimy pomidory i dodajemy je do pozostałej cebuli. Całość dusimy około 30 min, następnie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Farsz:
Kroimy mięso w paski i mielimy w maszynce, dodając kaszę, resztę cebuli i jajko. Powstałą masę doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Dokładnie myjemy papryki, następnie odcinamy ich górne części (nie wyrzucamy) i dokładnie czyścimy z nasion. Papryki napełniamy farszem i przykrywamy wcześniej odciętymi strąkami. Smarujemy naczynie żaroodporne olejem, wkładamy do niego papryki i zalewamy sosem pomidorowym. Pieczemy papryki 45 min w 200 stopniach C.