Papryka jest świetnym źródłem witaminy C (ponad 100% dziennej dawki), która podnosi odporność organizmu. W połączeniu z lekkostrawną kaszą kuskus i warzywami, stanowi doskonałą propozycję na sycącą, zdrową i efektowną kolację we dwoje.
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę myjemy i odkrawamy górną część, tę z szypułką, na grubość ok. 2 centymetrów. Pozbywamy się nasion. Kroimy wszystkie warzywa w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie doprawiając podczas smażenia. Kaszę zalewamy, w szerokiej misce, wrzącą wodą na wysokość ok. 1 cm nad jej powierzchnię. Dodajemy kilka kropel oliwy aby się nie posklejała. Kiedy kasza wchłonie całą wodę mieszamy ją z warzywami i kozim serem. Faszerujemy papryki, posypujemy żółtym serem, przykrywamy odciętymi daszkami i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Najlepiej smakuje podawana z sosem czosnkowym lub pomidorowym.