PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ KUSKUS I KOZIM SEREM

Składniki:

100 g koziego sera (może być jakiś pleśniowy lub camembert)

1 szklanka kaszy kuskus,

250 g pieczarek,

1 cukinia,

1 por,

3 ząbki czosnku,

2 pomidory,

ser żółty do zapieczenia,

sól, pieprz, tymianek ,

papryczka chili

Czas:

60 minut

Papryka jest świetnym źródłem witaminy C (ponad 100% dziennej dawki), która podnosi odporność organizmu. W połączeniu z lekkostrawną kaszą kuskus i warzywami,  stanowi doskonałą propozycję na sycącą, zdrową i efektowną kolację we dwoje.

PRZYGOTOWANIE:

Paprykę myjemy i odkrawamy górną część, tę z szypułką, na grubość ok. 2 centymetrów. Pozbywamy się nasion. Kroimy wszystkie warzywa w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie doprawiając podczas smażenia. Kaszę zalewamy, w szerokiej misce,  wrzącą wodą na wysokość ok. 1 cm nad jej powierzchnię. Dodajemy kilka kropel oliwy aby się nie posklejała. Kiedy kasza wchłonie całą wodę mieszamy ją z warzywami i kozim serem. Faszerujemy papryki, posypujemy żółtym serem, przykrywamy odciętymi daszkami i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180°C.  Najlepiej smakuje podawana z sosem czosnkowym lub pomidorowym.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025