Orientalny dressing do sałaty

Składniki:

20 ml octu jabłkowego, 

80 ml oleju,   

50 ml miodu,   

2 ząbki czosnku, 

25 g świeżego imbiru, 

kolendra – do smaku,

sezam (prażony) – według uznania

Czas:

15 minut

Orientalny dressing do sałaty to przepyszna alternatywa w stosunku do klasycznego i nieco nudnego sosu winegretu. Doskonale pasuje do sałat z owocami, prażonymi orzechami i rukolą. Sezam nada sałatce orientalną, orzechową nutę.

PRZYGOTOWANIE:

Łączymy ocet, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Całość miksujemy, dodajemy świeżą kolendrę i sukcesywnie dolewamy olej tak, by sos się lekko zagęścił. Przelewamy do miski i dodajemy uprażone ziarna sezamu.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025