Omlet koreański haemul pajeon


Składniki:

50 dkg owoców morza,

6 jajek,

swieża papryka chili,

12 dkg cebuli dymki,

75 ml pikantnego sosu (z chilli i pomidorami),

ząbek czosnku,

olej.

 

Sos:

90 ml słodkiego sosu sojowego,

50 ml octu ryżowego,

20 g papryki chilli,

pół szklanki wody

Czas:

25 minut

Omlet haemul pajeon to azjatycki sposób na jajka z owocami morza. Ten wyjątkowy przepis, polecamy szczególnie tym, którzy lubią wyszukane smaki i pikantne potrawy. Dobry pomysł na śniadanie i jako przekąska.

PRZYGOTOWANIE:

Paprykę chili siekamy i obsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy owoce morza, solimy – cały czas zasmażamy. W ostatniej fazie smażenia dodajemy cebulę dymkę. Podsmażone składniki mieszamy z jajami i pikantnym sosem. Dzielimy na porcje i każdego omleta smażymy z obu stron.

Sos sojowy łączymy z octem ryżowym, posiekaną papryczką chili i wodą.

Omlet serwujemy z sosem podanym w osobnym naczyniu.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025