MOC ORZECHÓW!
Orzechy, choć niewielkie, cechują się wyjątkowym bogactwem składników odżywczych, co sprawia, że są zaliczane do kategorii superfood (“superjedzenie”). Znajdziemy w nich witaminy takie jak: E, B1, B2, PP, minerały: magnez, potas, miedź, selen, żelazo, do tego białko, błonnik, przeciwutleniacze i zdrowe kwasy tłuszczowe. Dzięki takiemu zestawowi, pozytywnie wpływają m.in. na pracę układu sercowo-naczyniowego i mózgu, a także poprawiają stan włosów, skóry i paznokci, choć oczywiście korzyści jest dużo więcej!
Wybór wśród odmian orzechów jest naprawdę spory, dlatego każdy powinien znaleźć takie, które najbardziej przypadną mu do gustu i będą stanowić smaczną i wartościową przekąskę zamiast niezdrowych chipsów, krakersów i słodyczy. Pamiętajmy jednak, aby wybierać te naturalne, a jedynie sporadycznie sięgać po solone, smażone czy oblane karmelem.
Orzechy to oczywiście także doskonały składnik wzbogacający wiele dań i deserów. Zobaczcie jak możemy wykorzystać je w kuchni:
PRZYGOTOWANIE:
Orzechy wykładamy na blachę i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku ok. 10 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu, wsypujemy orzechy do papierowej torebki lub ściereczki i przez chwilę potrząsamy/pocieramy tak, aby zeszły z nich skórki. Orzechy pozbawione skórek miksujemy w blenderze na gładką masę. Dodajemy miód i kakao i miksujemy do połączenia składników. Jeśli jest taka potrzeba, możemy dodać też w trakcie nieco wody – tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję.