MEKSYKAŃSKA ZUPA Z PĘCZAKIEM

Składniki:

Ilość dla 4 osób:

1 cebula,

1 ząbek czosnku,

1 papryczka chili,

1 czerwona papryka,

olej,

200 g ugotowanej wołowiny,

sól, pieprz,

słodka mielona papryka,

1 litr bulionu mięsnego,

250 g przecieru pomidorowego,

4 łyżki pęczaku,

1 puszka czerwonej fasoli,

1/2 puszki kukurydzy

Czas:

40 minut

Czasem potrzeba niewiele, by powstało coś wielkiego. Kilka dobrych składników, odpowiednie proporcje i jednogarnkowa, sycąca potrawa gotowa. Meksykańska zupa sprawdzi się jako danie obiadowe lub ciepła kolacja.

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek na plasterki, papryczkę chili w krążki. Paprykę kroimy na kawałki, wołowinę w kostkę. Olej rozgrzewamy na patelni, smażymy cebulę i czosnek. Dodajemy papryczkę chili, paprykę i mięso, smażymy 5 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Bulion podgrzewamy, wkładamy podsmażone składniki, dodajemy przecier pomidorowy, wsypujemy pęczak, mieszamy. Gotujemy 10-15 minut Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę, krótko gotujemy. Przyprawiamy.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2024