MEKSYKAŃSKA SAŁATKA Z GRILLOWANYMI KREWETKAMI

Składniki:

garść łuskanych pestek dyni,

70 dag obranych i oczyszczonych dużych krewetek,

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,

5 łyżek oliwy z oliwek,

sól i pieprz do smaku,

1 łyżka czerwonego octu winnego,

1 łyżeczka sosu Worcester,

1/4 poszatkowanej papryczki jalapeño,

1 ząbek czosnku drobno pokrojonego,

1 mała główka sałaty rzymskiej,

1 jabłko obrane i pokrojone w słupki,

1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojona w cienkie plasterki,

70-80 g sera Cotija (można go zastąpić serem feta)

Czas:

25 minut

PRZYGOTOWANIE:

W piekarniku, rozgrzanym do 180°C lub na suchej patelni o grubym dnie, prażymy pestki dyni. Rozgrzewamy grill, a w międzyczasie do miski wrzucamy krewetki, pieprz cayenne, łyżkę oliwy, sól i pieprz. Wszystko dobrze mieszamy, a następnie tak przyprawione krewetki grillujemy przez około 2-3 minuty z każdej strony.

Przygotowujemy dressing. W tym celu łączymy ze sobą ocet winny, sos Worcester, pokrojone jalapeño, czosnek i 4 łyżki oliwy oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wszystko mieszamy i odstawiamy na chwilę. Do dużej miski wrzucamy liście sałaty lodowej, pokrojone jabłko, cebulę, dodajemy grillowane krewetki oraz prażone pestki dyni, a następnie polewamy dressingiem. Całość posypujemy pokruszonym serem.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025