Makaron z pesto z pietruszki i rukoli

Składniki:

250 g makaronu penne,

50 g świeżego szpinaku,

garść natki pietruszki,

garść kiełków rzodkiewki

 

Pesto: 

natka pietruszki,

15 g rukoli,

17 g orzechów włoskich,

75 ml oliwy z oliwek,

1 łyżeczka miodu,

15 g parmezanu,

1 ząbek czosnku,

sól,

pieprz.

Czas:

40 minut

Przedstawiamy zielony pomysł na obiad! Jeśli nigdy nie próbowaliście zrobić pesto – teraz macie okazję. Pesto Grzegorza to autorski przepis jednego z naszych wspaniałych Szefów Kuchni. Smacznego zielonego!

PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.

Przygotowanie pesto Grzegorza:

łączymy ze sobą za pomocą blendera kolejno: natkę pietruszki, rukolę, orzechy włoskie, oliwę i miód. Dodajemy parmezan i dwa ząbki czosnku. Wszystko ponownie blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Gotowe pesto łączymy na patelni z makaronem. Podsmażamy go kilka minut. Siekamy szpinak i dodajemy na patelnię.
Gotową potrawę posypujemy parmezanem, natką pietruszki i kiełkami rzodkiewki.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2024