Mac & cheese

Składniki:

500 g makaronu świderki lub muszelki,

50 g masła,

2-3 łyżki mąki,

400 ml mleko,

250 g sera – cheddar lub gouda,

sól, pieprz, cukier,

gałka muszkatołowa,

cynamon

Czas:

40 minut

Uwielbiany przez mieszkańców USA makaron z sosem serowym, podbije serca i podniebienia Twoich gości i domowników. Wersja na słono lub na słodko – wybór pozostaje kwestią gustu. Podany z lekką, ziołową herbatą będzie hitem w Twojej kuchni.

PRZYGOTOWANIE:

Roztapiamy w garnku masło i dodajemy mąkę, gdy składniki się połączą zalewamy je mlekiem – cały czas mieszając. W chwili, gdy mleko się zagotuje, dokładamy stary ser i doprawiamy w zależności od gustów – na słono: gałką, solą i pieprzem, a na słodko odrobiną soli, a gotowe danie posypujemy cukrem i cynamonem.

Makaron gotujemy al dente i podajemy polany serowym sosem.  Możemy również wyłożyć makaron z sosem do formy o pojemności 400 ml i przed podaniem zapiec w piekarniku, w temperaturze 200°C, przez około 15 minut.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025