Łosoś w sosie imbirowo-sojowym

Składniki:

0,5 kg łososia,

250 g kapusty pekińskiej,

120 g brokułów,

60 g szparagów,

75 g suszonych grzybów shiitake (waga mokrych),

pół łyżki masła,

40 ml sosu sojowego,

20 ml sake,

20 dkg cukru,

pół łyżeczki tartego imbiru,

40ml oleju,

50 g cebuli dymki,

20 g groszku cukrowego,

10 ml esencji bulionu warzywnego,

10 ml słodkiego sosu sojowego,

łyżka oleju sezamowego,

szczypiorek, sezam

Czas:

35 minut

Powszechnie przyjęło się, że rybę warto jeść 2- 3 razy w tygodniu. Dlatego też  dobrą propozycją na dzisiaj lub najbliższe dni jest łosoś, podawany na ciepłych warzywach z grzybami.

PRZYGOTOWANIE:

Mieszamy sos sojowy z cukrem, sake i imbirem. Na rozgrzanym oleju obsmażamy rybę̨. Polewamy ją przygotowanym sosem. Smażymy na wolnym ogniu, cały czas rybę̨ podlewając sosem. Namoczone grzyby osuszamy i przekrawamy na pół. Warzywa kroimy w dowolny sposób. Olej rozgrzewamy, podsmażamy grzyby, po chwili dodajemy warzywa i smażymy kilka minut. Dodajemy bulion, sos sojowy, kilka kropel oleju sezamowego i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i ziarnami sezamu.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025