LINGUINE Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ DI BUFALA

Składniki:

Ilość na 4-6 porcji:

250 g makaronu,

125 g mozzarelli di Bufala,

125 g pomidorów koktajlowych,

bazylia,

1 ząbek czosnku,

75 g parmezanu,

1/2 papryczki pepperoni,

50 ml oliwy,

75 g oliwek czarnych,

25 g słonecznika,

sól, pieprz,

sok z ćwiartki cytryny

Czas:

40 minut

Linguine, brat spaghetti, w wykwintnej wersji! Wyjątkowe składniki – mozzarella produkowana wyłącznie w Kampanii, pesto z parmezanem, prażony słonecznik – połączenie, dzięki któremu  przygotujecie pyszne danie, na wyjątkową okazję.

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy i studzimy. Przygotowujemy pesto – blenderem miksujemy posiekaną bazylię, czosnek, słonecznik i parmezan, dodajemy oliwę, żeby masa była gładka. Pomidory doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ser i oliwki, kroimy, następnie mieszamy z wystudzonym makaronem. Dodajemy pesto i wszystko razem mieszamy. Przed podaniem, doprawiamy sokiem z cytryny i ostrą papryczką. Serwujemy na zimno.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025