LEMONIADA CYTRYNOWO-CYNAMONOWA

Składniki:

1 l wody mineralnej,

10 dag miodu lipowego,

10 dag cukru,

1 cytryna – otarta skórka i sok,

mała laska cynamonu,

4 goździki,

tarta gałka muszkatołowa,19

plastry cytryny

Czas:

15 minut

Lemoniada cytrynowa z dodatkiem cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej smakiem przypomina uwielbianą przez dzieci i dorosłych szarlotkę. Mocno schłodzona doskonale orzeźwia i gasi pragnienie nawet wtedy, gdy w  termometrach zaczyna brakować skali. 

PRZYGOTOWANIE:

Wodę gotujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Do gorącego syropu dodajemy przyprawy i miód. Mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia miodu. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Studzimy, odcedzamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Lemoniadę podajemy mocno schłodzoną z plasterkami świeżej cytryny.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025