KURCZAK Z LEKKO PIKANTNYMI WARZYWAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Składniki:

100 g piersi z kurczaka,

200 g ulubionych warzyw: cukinia,

bakłażan, marchewka, czerwona papryka,

20 ml sosu sojowego Teryjaki Kikkoman,

3 g TABASCO® Red,

30 ml oliwy Olivana,

50 ml sosu słodko-kwaśnego Aiko

Czas:

90 minut

Dobre składniki nie potrzebują zbyt wielu dodatków i doskonale bronią się samodzielnie. Wystarczy odrobina wyrazistego smaku ulubionych sosów, a popularna pierś z kurczaka i ulubione warzywa nabierają niepowtarzalnego charakteru. 

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka kroimy w grube paski i marynujemy w sosie sojowym Teryjaki Kikkoman – pozostawiając na  około 30 minut. Warzywa myjemy. Cukinię i bakłażana kroimy na plastry, marchew w słupki, paprykę w ćwiartki – marynujemy w oliwie, z dodatkiem soli, sosu sojowego, z dodatkiem  TABASCO®  Red i słodko-kwaśnego sosu Aiko. Mięso grillujemy na ruszcie, a warzywa odsączamy z marynaty i pieczemy zawinięte w folię aluminiową lub na specjalnie do tego przeznaczonej tacce. W trakcie grillowania możemy polewać je pozostałą marynatą, dzięki czemu pozostaną soczyste i chrupiące. Proste i pyszne danie, które kusi zapachem, pięknymi kolorami warzyw i smakuje doskonale.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2024