Krem karmelowy z czekoladą

Składniki:

Składniki (4 porcje)

500 ml śmietany kremówki 36%,

80 g gorzkiej czekolady,

5 żółtek,

80 g drobnego cukru,

1 łyżka likieru kawowego,

30 g czekolady gorzkiej,

25 g orzeszków pistacjowych

Czas:

100 minut

To bardzo prosty, ale ujmujący deser. Słodki smak, delikatny krem karmelowy i chrupiące orzeszki pistacjowe, które dodatkowo uzupełniają deser i słoną nutę. To połączenie nieco zaskoczy miłośników deserów!

PRZYGOTOWANIE:

Śmietanę podgrzewamy na palniku, prawie do wrzenia (nie gotować). Zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty i mieszamy na gładką masę. Odstawiamy do przestudzenia. Osobno roztrzepujemy rózgą kuchenną żółtka i cukier. Dodajemy przestudzoną czekoladę z kremówką. Mieszamy do powstania gładkiego kremu. Dodajemy likier i ponownie mieszamy.

Wypełniamy miseczki (ramekiny) kremem i wstawiamy je do większej brytwanki wypełnionej wrzącą wodą (do połowy miseczek). Pieczemy w temperaturze 120ºC przez 50-70 minut. Gotowy deser powinien być jak galaretka, ani zbyt gęsty ani zbyt płynny. Schładzamy desery – będą gęstnieć w miarę studzenia.

Przed podaniem krem karmel polewamy rozpuszczoną czekoladą (?czekolada musi być? letnia?) i centralnie na nią kładziemy kilka orzeszków pistacjowych. Serwujemy, gdy czekolada stężeje.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025