Krem kalafiorowy

Składniki:

 Składniki (5 porcji):

500 g kalafiora,

30 g świeżego imbiru,

300 g ziemniaków,

100 g cebuli,

10 ml octu winnego – czerwonego,

1 l wody,

5 g kminku mielonego,

2,5 g mielonej kolendry,

100 ml śmietany 24%,

15 ml oleju

Czas:

60 minut

Zupy kremy to bogactwo składników mineralnych i witamin, ponadto są niskokaloryczne i lekkostrawne. Proste w przygotowaniu-bezcenne w sytuacjach, gdy mamy mało czasu. Możemy w takiej zupie przemycić nielubiane przez dzieci warzywa. Dodatek imbiru rozgrzewa oraz dodaje wyrazistości i wyrafinowania. 

PRZYGOTOWANIE:

Na rozgrzany olej wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kalafior, dodajemy kminek, kolendrę i imbir. Chwilę przesmażamy, następnie zalewamy wodą. Gotujemy około 40 minut. Całość miksujemy ze śmietaną. Podajemy z dodatkiem octu winnego i posiekaną, świeżą kolendrą. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025