Krem kalafiorowy z białą czekoladą

Składniki:

1 kalafior,

1 pietruszka,

1 por (biała część),

1/4 selera,

150 ml białego wina,

2 szklanki mleka,

4 szklanki bulionu warzywnego,

2 łyżki masła,

2 łyżki oleju,

100 g białej czekolady,

szczypta gałki muszkatołowej,

szczypta imbiru,

sól,

biały pieprz,

2 duże (100 g) serki topione – kremowe,

2 łyżki posiekanego szczypiorku i płatki migdałów- do posypania.

Czas:

40 minut

Zaskocz domowników tym pozornie niepasującym do siebie połączeniem. Łagodny smak białych warzyw i słodycz białej czekolady tworzą idealny duet smakowy. Ten gęsty, aromatyczny, bardzo sycący krem to oryginalny pomysł na obiad, który z pewnością zasmakuje każdemu.

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzewamy w garnku olej z masłem, podsmażamy selera, pietruszkę i pora –  podlewając je białym winem. Dodajemy imbir i gałkę – zalewamy bulionem i mlekiem. Dokładamy kalafiora i gotujemy około 30 minut. Pod koniec dorzucamy serki topione i białą czekoladę – wszystko razem miksujemy i doprawiamy do smaku. Podajemy ze szczypiorkiem i płatkami migdałów. 

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025