KOMPOT TRUSKAWKOWO-LANDRYNKOWY

Składniki:

0,5 kg truskawek,

0,4 kg rabarbaru,

10 dag landrynek,

2 szczypty cynamonu,

1,5 l wody,

cukier – do smaku

Czas:

20 minut

Jesteśmy pewni, że cukierkowy kompot podbije serca i kubki smakowe domowników. Intensywny kolor, truskawkowo-landrynkowy smak z odrobiną cierpkiego rabarbaru i… już! Pyszny deser gotowy.

PRZYGOTOWANIE:

Truskawki szypułkujemy, myjemy i wrzucamy do garnka wraz z pokrojonym w kawałki rabarbarem. Zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż owoce puszczą sok. Dodajemy cynamon i landrynki – mieszamy, aż cukierki się rozpuszczą. Jeśli chcemy otrzymać słodszy kompot lub damy więcej rabarbaru i jest zbyt cierpki – dosładzamy cukrem. Podajemy z owocami z kompotu, wystudzony do temperatury pokojowej. Taki kompot smakuje nie tylko dzieciom!

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025