KOMPOT GRUSZKOWO-IMBIROWY

Składniki:

1,5 kg twardych gruszek,

3 łyżki miodu,

brązowy cukier – do smaku,

2-3 cm korzenia imbiru,

2 litry wody,

5-6 goździków,

plastry cytryny

Czas:

35 minut

Kompot to doskonałe zwieńczenie sycącego obiadu. Gruszka z dodatkiem imbiru nadaje charakteru i smaku, który stanie się hitem waszych rodzinnych spotkań przy stole. Dodatkowo, kiedy w trakcie upałów złapie Was lekka niedyspozycja związana z bólem gardła – pyszne antidotum gotowe. 

PRZYGOTOWANIE:

Gruszki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do garnka i zasypujemy odrobiną cukru, dodajemy plastry imbiru, goździki – zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy miód i gotujemy na małym ogniu przez 5-10 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Podajemy schłodzony do temperatury pokojowej, z dodatkiem plastrów świeżej cytryny. Kompot doskonale nadaje się do przechowywania w słoiku. Należy go wtedy poddać procesowi pasteryzacji.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025