Kulinarna skarbnica
Azja to prawdziwy skarbiec kulinarnej różnorodności, bogactwa smaków i aromatów, które przenoszą nas w niesamowitą podróż przez różnorodne kultury i tradycje kulinarnego dziedzictwa. Każdy region Azji posiada unikalne dania i specjały, które zachwycają świeżością, intensywnością i harmonią smaków.
W naszej podróży po kuchni Dalekiego Wschodu nie sposób pominąć tteokbooki, czyli klusek ryżowych, które są nieodłącznym elementem kuchni koreańskiej. Te gęste i lepkie, przygotowywane z mąki ryżowej kluski, są podstawowym składnikiem wielu tradycyjnych potraw, a także stanowią doskonałą bazę dla różnorodnych sosów i dań. W naszym wydaniu Tteokbooki pojawią się w sosie słodko-ostrym z lotosem! Ich intensywny smak i przyjemna konsystencja sprawiają, że są idealne na każdą okazję – od rodzinnego obiadu po spotkanie ze znajomymi.
Wszystkie potrzebne składniki do przygotowania tego dania, ale także wiele innych azjatyckich przysmaków znajdziesz w sklepie Azjanatalerzu.pl Co więcej, z kodem rabatowym OLIMP15 otrzymasz 15% zniżki na wszystkie produkty! Skorzystaj! Azja na talerzu – Azjanatalerzu.pl – Smak Orientu w Twoim domu
Przygotowanie:
- Grzyby mun zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut.
- Korzeń lotosu rozmroź i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przygotuj warzywa: paprykę pokrój w średniej wielkości ukośne paski, cebulę w piórka, czosnek w cienkie plasterki, imbir obierz i pokrój na drobno.
- Do warzyw dodaj odcedzone pędy bambusa, ananasa i mini kukurydzę. Tak samo rozmrożony i pokrojony lotos i namoczone grzyby mun.
- Rozgrzej olej rzepakowy w szerokim garnku lub na głębokiej patelni i smaż wszystkie warzywa przez 5 minut, na koniec dodaj olej sezamowy.
- Kolejno dodaj pastę gochujang, marynatę BBQ Bulgogi i wodę. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
- Gdy sos zacznie się gotować dodaj suche kluski ryżowe i gotuj na średniej temperaturze, od czasu do czasu mieszając, przez 7-8 minut do momentu, aż zmiękną.
- Na koniec dodaj dekorację z sezamu, pokrojoną na drobno cebulkę dymkę i posiekaną kolendrę. Danie podawaj w towarzystwie miseczki ryżu.
Smacznego!