KISZONKI – SMAK I ZDROWIE!
Wraca moda na kiszonki! A wiadomo, że najlepsze są te, które sami zrobimy w domu 🙂 Nie ma w tym nic trudnego, bo oprócz doboru odpowiednich składników, tak naprawdę robią się same.
Kiszone produkty dodają wyrazistego smaku potrawom, mogą także stanowić smaczną zimną przekąskę. Ich prawdziwa siła leży jednak we właściwościach zdrowotnych. Są niesamowicie wartościowym probiotykiem, korzystnie wpływającym na nasz układ pokarmowy, a także prawdziwą bombą witaminową wspierającą odporność. Dodatkowo, odkwaszają organizm i poprawiają przemianę materii.
Najczęściej kiszeniu poddajemy ogórki, kapustę i buraki ale możliwości jest duuużo więcej! Poniżej nasze dwie propozycje na rewelacyjne kiszonki.
PRZYGOTOWANIE:
Do 2 umytych i wyparzonych słoików litrowych wkładamy pocięte gałązki kopru, czosnek i chrzan. Układamy ciasno różyczki kalafiora. Zagotowujemy wodę z łyżką soli i łyżeczką cukru. Zalewamy słoiki tak, aby kalafior był całkiem przykryty. Zakręcamy słoiki i odstawiamy na około tydzień. Po tym czasie kiszonka jest gotowa do jedzenia.