KETCHUP TRUSKAWKOWY

Składniki:

Ilość na 4-6 porcji:

 

1 kg świeżych pomidorów malinowych lub puszka krojonych,

200 g świeżych truskawek,

1 czerwona cebula,

1 łodyga selera naciowego,

2 łyżki oliwy z oliwek,

1 łyżka miodu gryczanego lub cukru trzcinowego,

1 łyżeczka sosu sojowego,

1 łyżka octu balsamicznego,

1 papryczka chilli,

3 goździki,

  • szczypta cynamonu,
  • gałka muszkatołowa,
  • oliwa do smażenia,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz.

Czas:

30 minut

Taki dodatek to doskonała, letnia wariacja tradycyjnego sosu na bazie pomidorów. Świetnie komponuje się z pieczonymi i grillowanymi mięsami, szaszłykami warzywnymi oraz rybami.

PRZYGOTOWANIE:

Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i gniazda nasienne. W celu uzyskania całkowicie gładkiego ketchupu, przecieramy pomidory przez gęste sito. Cebulę siekamy, seler kroimy w półplasterki. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, seler naciowy, pomidory, miód oraz przyprawy. Wszystko podsmażamy, a następnie dusimy przez 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Dodajemy pokrojone truskawki i gotujemy całość jeszcze około 25-30 minut, również na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż ketchup zredukuje swą objętość i uzyskamy gęstą pastę. Sos miksujemy blenderem na gładką masę usuwając z niego wcześniej gałkę muszkatołową i goździki. Doprawiamy solą i pieprzem. Przechowujemy w lodówce. Pasteryzowany, może być także doskonałą niespodzianką w trakcie zimowych spotkań przy stole!

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2024