Taki dodatek to doskonała, letnia wariacja tradycyjnego sosu na bazie pomidorów. Świetnie komponuje się z pieczonymi i grillowanymi mięsami, szaszłykami warzywnymi oraz rybami.
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i gniazda nasienne. W celu uzyskania całkowicie gładkiego ketchupu, przecieramy pomidory przez gęste sito. Cebulę siekamy, seler kroimy w półplasterki. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, seler naciowy, pomidory, miód oraz przyprawy. Wszystko podsmażamy, a następnie dusimy przez 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Dodajemy pokrojone truskawki i gotujemy całość jeszcze około 25-30 minut, również na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż ketchup zredukuje swą objętość i uzyskamy gęstą pastę. Sos miksujemy blenderem na gładką masę usuwając z niego wcześniej gałkę muszkatołową i goździki. Doprawiamy solą i pieprzem. Przechowujemy w lodówce. Pasteryzowany, może być także doskonałą niespodzianką w trakcie zimowych spotkań przy stole!