Kasza jaglana z dynią i rodzynkami

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej,

200 g dyni,

1 łyżka oleju,

1 łyżeczka cynamonu,

2 szklanki mleka,

2 łyżki miodu,

skórka z cytryny,

4 łyżki rodzynek,

4 łyżki orzechów włoskich

Czas:

15 minut

To idealna propozycja dla osób lubiących ciepłe śniadania, szukających odmiany od powszechnej owsianki. Na dodatek to prawdziwa gwiazda wśród kasz. Ma właściwości odkwaszające organizm, jest odżywcza i  lekkostrawna. Idealny poranek murowany!

 

PRZYGOTOWANIE:

Dynię kroimy w małą kostkę. W rondelku o grubym dnie (lub na patelni) rozgrzewamy olej, wrzucamy dynię i smażymy ok. 15 minut. Mieszamy od czasu do czasu (dynia może być półtwarda). Posypujemy cynamonem i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i wrzucamy do wrzącego mleka. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut. Mieszamy z dynią i miodem, dekorujemy rodzynkami, orzechami oraz tartą skórką cytryny.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025