Delikatne mięso w chrupiącej słodko-pikantnej glazurze z dodatkiem maślanego smaku marchewki i kukurydzy. Sycąca porcja, która znika z talerzy błyskawicznie. Po prostu palce lizać!
PRZYGOTOWANIE:
Do gorącej wody dodajemy sos pieczeniowy, mieszamy i zagotowujemy, a następnie łączymy z colą. Do głębokiego naczynia wkładamy żeberka pokrojone w paski 10 cm i zalewamy sosem. Przed wyłożeniem na ruszt, możemy lekko poddusić w piecu, by mięso zmiękło. Następnie żeberka wyjmujemy z sosu. Wszystkie składniki glazury mieszamy i łączymy z mięsem, odstawiamy na 30 minut i następnie wykładamy na grilla, polewając przygotowaną glazurą.
Marchew zasmażamy z chili i przekrojonymi kolbkami kukurydzy, dodajemy brązowy cukier i chwilę smażymy. Następnie dodajemy odcedzoną kukurydzę-ziarna i masło, całość chwilę podgrzewamy i doprawiamy do smaku.
Gdy żeberka przyrumienią się z obu stron, wykładamy na talerz przygotowane warzywa, układamy na nich mięso i posypujemy drobno siekanym szczypiorkiem. Serwujemy z grillowanym pieczywem lub solo.