KARMELIZOWANE ŻEBERKA NA ZŁOCISTEJ KUKURYDZY

Składniki:

1-1,5 kg żeberek wieprzowych,

500 ml wody,

sos pieczeniowy KNORR,

500 ml coli

 

Glazura:

10 ml sosu sojowego Teryjaki Kikkoman,

2 łyżki miodu,

3 łyżki keczupu,

1 posiekana papryka chili,

kilka kropli TABASCO® Red,

1 ząbek czosnku,

sok z 1/2 limonki,

1 łyżka sos BBQ,

1 puszka kukurydzy ziarnistej,

1 słoik kolbek mini kukurydzy,

1 łyżka Ramy Culinesse,

2 marchewki (cienkie słupki),

1 łyżka brązowego cukru,

1 łyżka masła,

szczypiorek drobno posiekany,

sól – do smaku

Czas:

60 minut

Delikatne mięso w chrupiącej słodko-pikantnej glazurze z dodatkiem maślanego smaku marchewki i kukurydzy. Sycąca porcja, która znika z talerzy błyskawicznie. Po prostu palce lizać!

PRZYGOTOWANIE:

Do gorącej wody dodajemy sos pieczeniowy, mieszamy i zagotowujemy, a następnie łączymy z colą. Do głębokiego naczynia wkładamy żeberka pokrojone w paski 10 cm i zalewamy sosem. Przed wyłożeniem na ruszt, możemy lekko poddusić w piecu, by mięso zmiękło. Następnie żeberka wyjmujemy z sosu. Wszystkie składniki glazury mieszamy i łączymy z mięsem, odstawiamy na 30 minut i następnie wykładamy na grilla, polewając przygotowaną glazurą.

Marchew zasmażamy z chili i przekrojonymi kolbkami kukurydzy, dodajemy brązowy cukier i chwilę smażymy. Następnie dodajemy odcedzoną kukurydzę-ziarna i masło, całość chwilę podgrzewamy i doprawiamy do smaku.

Gdy żeberka przyrumienią się z obu stron, wykładamy na talerz przygotowane warzywa, układamy na nich mięso i posypujemy drobno siekanym szczypiorkiem. Serwujemy z grillowanym pieczywem lub solo.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025