Zapiekanka z grzybów i ziemniaków w sosie royal

Składniki:

500g podgotowanych i obranych ziemniaków

200g pokrojonych podgrzybków

200g pokrojonych pieczarek

120g cebuli

1 por

natka pietruszki

2 ząbki czosnku

2 ząbki czosnku

Sól i pieprz

 

Składniki na sos:

200 ml śmietany 33%

2 jajka

50 g sera mozzarella startego na wiórki

Sól, pieprz, cukier brązowy do smaku

Czas:

60 minut

Jesienne smaki – aromatyczne grzyby

Tym razem to Wy decydowaliście! Na profilu Restauracji Olimp na Faceboooku, spośród zaproponowanych przez nas składników, zadecydowaliście, że to właśnie przepisy z grzybami najbardziej Was interesują. Grzyby to esencja smaku jesieni. Sprawdźcie jakie przepisy zaproponowali nasi Szefowie Kuchni i przetestujcie je w domach!

PRZYGOTOWANIE:

Obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę, tak samo postępujemy z pieczarką, cebulą oraz porem. Następnie a rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę z posiekanym czosnkiem. Potem dodajemy podgrzybki oraz pieczarki, podsmażamy wszystko przez około 8 minut, na sam koniec dodajemy szatkowanego pora i całość smażymy 2-3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. W między czasie przygotowujemy sos royal (jajka roztrzepujemy i łączymy ze śmietaną, serem mozzarella, solą, pieprzem i cukrem), którym później zalewamy zapiekankę. Zapiekankę przekładamy warstwami zaczynając od ziemniaków, a kończąc grzybami, zalewamy sosem royal. Pieczemy w temperaturze 160oC przez około 20-25 minut.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025