Jarzynowa z młodym bobem i boczkiem

Składniki:

marchew obrana

2 pietruszki korzeń

pół korzenia selera

1 cebula biała

3 ząbki czosnku

2l wywaru warzywny

125g boczku wędzonego parzonego

250g bobu

10g soli

szczypta pieprzu

liść laurowy

ziele angielskie

natka pietruszki

śmietana kremówka

Czas:

60 minut

Polska i popularna zupa jarzynowa!

My podeszliśmy do niej od innej strony i dodaliśmy wędzony boczek i młody bób. Gotujcie, gotujcie, bo wychodzi naprawdę fantastycznie! 

Przygotowanie:

Boczek kroimy w kostkę około i smażymy na suchej rozgrzanej patelni. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy dodajemy do boczku i dalej smażymy. Następnie marchew, seler, pietruszkę korzeń kroimy w kostkę grubości około i dodajemy do reszty składników na patelni. To wszystko zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy przyprawy i gotujemy. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodajemy bób i gotujemy do miękkości. Na koniec do kubka odlewamy niewielką ilość gorącego bulionu i hartujemy w nim śmietanę. Wlewamy z powrotem do zupy i zagotowujemy. Zupę już w talerzu posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2024