Polska i popularna zupa jarzynowa!
My podeszliśmy do niej od innej strony i dodaliśmy wędzony boczek i młody bób. Gotujcie, gotujcie, bo wychodzi naprawdę fantastycznie!
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę około i smażymy na suchej rozgrzanej patelni. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy dodajemy do boczku i dalej smażymy. Następnie marchew, seler, pietruszkę korzeń kroimy w kostkę grubości około i dodajemy do reszty składników na patelni. To wszystko zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy przyprawy i gotujemy. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodajemy bób i gotujemy do miękkości. Na koniec do kubka odlewamy niewielką ilość gorącego bulionu i hartujemy w nim śmietanę. Wlewamy z powrotem do zupy i zagotowujemy. Zupę już w talerzu posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!