Jak zrobić ekologiczne kostki bulionowe?

Składniki:

150 gramów marchewki – (3-4 sztuki)

150 gramów pietruszki (korzeń)

80 gramów selera (korzeń)

2 łodygi selera naciowego

1 średnia cebula

ok. 10 cm pora

lubczyk – świeży – 1 doniczka – (suszony – 1 łyżka stołowa)

1 łyżeczka soli

ok. 5 liści laurowych

5 ziarenek ziela angielskiego

1 łyżeczka czarnego lub zielonego pieprzu

Czas:

50 minut

Okres chłodów sprzyja przeziębieniom, warto więc postawić na rozgrzewające, zdrowe zupy! Podajemy przepis na zdrowy bulion bez zbędnych konserwantów. Z domowymi kostkami bulionowymi Wasze zupy nabiorą jeszcze głębszego smaku i aromatu!

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki, z wyjątkiem pieprzu i soli, kroimy na mniejsze kawałki i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa lub blendujemy. Masę przekładamy do rondla. Dodajemy sól i pieprz. Smażymy na małym ogniu bez tłuszczu ok 15 – 20 minut. Studzimy i formujemy w kostki – przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku lub w zamrażarce w silikonowej foremce na lód.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025