Te pierożki są najpopularniejszą indyjską przekąską. Smakują równie pysznie na gorąco, jak i na zimno. Chrupiące ciasto i wyraźny, lekko pikantny smak nadzienia wywrą niezapomniane wrażenie na Waszych gościach!
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości. Odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków jak na purée i odstawimy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na maśle do zeszklenia, wyciskamy do niej dwa ząbki czosnku. Wsypujemy przyprawy: curry, chili w proszku, kolendrę, tarty imbir i kmin rzymski. Mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Cebulę z przyprawami dodajemy do ziemniaków. Wyciskamy i dodajemy sok z cytryny. Papryczkę chili rozkrajamy, wyjmujemy gniazda nasienne i wyskrobujemy pestki, a następnie kroimy ją w mini-kosteczkę – jak najdrobniej i dodajemy do farszu. Farsz dokładnie mieszamy. Na końcu – do wymieszanego farszu – dodajemy szklankę mrożonego groszku i jeszcze raz mieszamy. Farsz jest gotowy.
Z wszystkich składników należy zagnieść ciasto, a następnie włożyć je do lodówki. Odrywamy od niego kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Wałkujemy cienko na kształt koła i przecinamy na dwa półkola. Bierzemy każdą połówkę do ręki i zlepiamy ze sobą prosty brzeg tak, aby powstał stożek bez dna. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi formując trójkąt. Pierożki smażymy przez ok. 3 minuty w bardzo gorącym oleju – w rondelku lub frytkownicy.
Składniki na sos miętowy miksujemy na gładką masę i podajemy do naszych pierożków.