INDYJSKIE PIEROŻKI SAMOSA

Składniki:

CIASTO:

3 szklanki mąki,

1 szklanka ciepłej wody,

3 łyżki oleju,

1 łyżka rozpuszczonego masła,

1 łyżeczka soli,

olej roślinny do smażenia.

 

FARSZ:

5-6 średnich ziemniaków gotowanych,

1 szklanka mrożonego groszku,

2 cebule,

2 ząbki czosnku,

1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu),

1 łyżeczka curry,

1 łyżeczka kolendry mielonej,

1/3 łyżeczki chili w proszku,

1 łyżka soku z limonki lub cytryny,

starty imbir – kostka ok. 3 cm lub łyżeczka suszonego,

1 mała, czerwona papryczka chili – jeśli nie mamy, można zwiększyć ilość chili w proszku,

1 łyżka masła

 

SOS MIĘTOWY:

2 spore garście listków świeżej mięty,

200 g jogurtu greckiego (bałkańskiego) lub naturalnego,

starta skórka z cytryny,

1 łyżka soku z cytryny.

Czas:

60 minut

Te pierożki są najpopularniejszą indyjską przekąską. Smakują równie pysznie na gorąco, jak i na zimno. Chrupiące ciasto i wyraźny, lekko pikantny smak nadzienia wywrą niezapomniane wrażenie na Waszych gościach!

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości. Odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków jak na purée i odstawimy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na maśle do zeszklenia, wyciskamy do niej dwa ząbki czosnku. Wsypujemy przyprawy: curry, chili w proszku,  kolendrę, tarty imbir i kmin rzymski. Mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Cebulę z przyprawami dodajemy do ziemniaków. Wyciskamy i dodajemy sok z cytryny. Papryczkę chili rozkrajamy, wyjmujemy gniazda nasienne i wyskrobujemy pestki, a następnie kroimy ją w mini-kosteczkę – jak najdrobniej i dodajemy do farszu. Farsz dokładnie mieszamy. Na końcu – do wymieszanego farszu – dodajemy szklankę mrożonego groszku i jeszcze raz mieszamy. Farsz jest gotowy.

Z wszystkich składników należy zagnieść ciasto, a następnie włożyć je do lodówki. Odrywamy od niego kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Wałkujemy cienko na kształt koła i przecinamy na dwa półkola. Bierzemy każdą połówkę do ręki i zlepiamy ze sobą prosty brzeg tak, aby powstał stożek bez dna. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi formując trójkąt. Pierożki smażymy przez ok. 3 minuty w bardzo gorącym oleju – w rondelku lub frytkownicy.

Składniki na sos miętowy miksujemy na gładką masę i podajemy do naszych pierożków.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025