Gulasz z ciecierzycy

Składniki:

Składniki (4 porcje):

200 g suszonej ciecierzycy,

5 dojrzałych pomidorów,

2 cebule,

2 ząbki czosnku,

2 pęczki natki pietruszki,

500 g selera naciowego,

0,5 l bulionu warzywnego,

100 ml oliwy z oliwek,

sól,

pieprz,

słodka papryka,

pieprz,

chili cayene

Czas:

50 minut

Przyszła wiosna, a z nią nowe, świeże przepisy. Gulasz bez mięsa? Jasne, że tak! Gulasz z ciecierzycy to świetny wegetariański odpowiednik dla wszystkich, którym znudził się już gulasz tradycyjny.

PRZYGOTOWANIE:

Ciecierzycę płuczemy, następnie zalewamy ją wodą i moczymy ok.12 godzin. Po upływie czasu
ciecierzycę odcedzamy w rondelku. Podgrzewamy na patelni oliwę z oliwek, następnie dodajemy do niej
posiekaną cebulę i czosnek. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, następnie one również lądują
na patelni. W międzyczasie przygotowujemy bulion warzywny. Łączymy zawartość patelni z bulionem i
całość dusimy przez ok. 30 min. Kroimy seler naciowy i paprykę i dorzucamy je do naszego dania. Dusimy
jeszcze kilka minut. Potrawę doprawiamy wedle uznania.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025