Przyszła wiosna, a z nią nowe, świeże przepisy. Gulasz bez mięsa? Jasne, że tak! Gulasz z ciecierzycy to świetny wegetariański odpowiednik dla wszystkich, którym znudził się już gulasz tradycyjny.
PRZYGOTOWANIE:
Ciecierzycę płuczemy, następnie zalewamy ją wodą i moczymy ok.12 godzin. Po upływie czasu
ciecierzycę odcedzamy w rondelku. Podgrzewamy na patelni oliwę z oliwek, następnie dodajemy do niej
posiekaną cebulę i czosnek. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, następnie one również lądują
na patelni. W międzyczasie przygotowujemy bulion warzywny. Łączymy zawartość patelni z bulionem i
całość dusimy przez ok. 30 min. Kroimy seler naciowy i paprykę i dorzucamy je do naszego dania. Dusimy
jeszcze kilka minut. Potrawę doprawiamy wedle uznania.