Gazpacho

Składniki:

300 g pulpy pomidorowej,

dwie sztuki papryki czerwonej świeżej, 

90 ml oliwy z oliwek,

100 g ogórka świeżego,

1/3 pęczka bazylii świeżej,

100 ml wody mineralnej 

Czas:

20 minut

Gazpacho to zupa wywodząca się z kuchni hiszpańskiej. Nie wymaga gotowania i podawana jest na zimno. Jej klasyczne składniki to pomidory, papryka i świeży ogórek.

PRZYGOTOWANIE:

Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórek kroimy na dowolne mniejsze części. Przekładamy go wraz z papryką i pozostałymi składnikami do miksera, a następnie całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Serwujemy w bulionówce, udekorowany listkiem świeżej bazylii.

Nasza rekomendacja:

Do zupy możesz podać umieszczone w osobnych miseczkach dodatki (drobno pokrojone warzywa, jajka, szynkę, oliwki lub orzechy), które można według uznania dorzucać do zupy.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025