FRYTKI WARZYWNE Z DIPEM JOGURTOWO – OGÓRKOWYM

Składniki:

3 ziemniaki,

1 seler,

4 marchewki,

1 kalarepa,

1 pietruszka,

1 batat,

5 ząbków czosnku,

rozmaryn,

sól, słodka papryka, pieprz,

oliwa z oliwek

 

DIP:

300 ml jogurtu,

1 ogórek ,

pęczek kopru,

2 ząbki czosnku,

1 łyżka oliwy,

sok z połówki cytryny,

sól, pieprz

Czas:

60 minut

Warzywne frytki to pyszna odmiana dla tych tradycyjnych, ziemniaczanych. Zdrowe, domowe, z niewielką ilością tłuszczu, za to z mnóstwem ziół i ulubionych przypraw. Ten przepis to właściwie tylko sugestia i zachęta do tego, aby samemu wypróbować nowy sposób na ulubiona przekąskę.

 

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa obieramy i kroimy w słupki mniej więcej tych samych rozmiarów.  Zalewamy wrzącą wodą i doprowadzamy do wrzenia, następnie odcedzamy, osuszamy na ścierce  i przekładamy na blaszkę. Polewamy oliwą i doprawiamy przyprawami. Dodajemy czosnek, mieszamy i pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

W międzyczasie przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany koperek i starty na grubych oczkach tarki – ogórek. Doprawiamy oliwą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny – całość dokładnie mieszamy. Upieczone frytki warzywne zjadamy maczając w schłodzonym dipie jogurtowo -ogórkowym.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025