Dynia po marokańsku z fasolą jaś

Składniki:

1,2 l bulionu warzywnego,                                           

5 g mielonej kolendry,                        

szczypta mielonego kminu rzymskiego,

400 g pora,                                                    

450 g pasternaku,                                         

1,2 kg dyni,

800 g zielonej i żółtej cukinii,                     

2 czerwone papryki,                           

200 g suszonych moreli,                                

800 g fasoli Jaś z puszki – odsączonej,

szczypta chili,

pieprz i sól.

 

Do dekoracji:

-posiekana pietruszka lub kolendra,

prażone orzeszki pinii

Czas:

50 minut

Zapraszamy na wyprawę do krainy smaków i aromatów orientalnych. Potrawka z dynią i fasolą fantastycznie syci i rozgrzewa, jest idealna na pierwsze chłody. To danie uniwersalne – będzie smakowało zwolennikom tradycyjnej kuchni oraz tym nastawionym na nowe doznania.

PRZYGOTOWANIE:

Do bulionu warzywnego dodajemy przyprawy, por, pasternak i gotujemy około 5 minut. Dokładamy pokrojoną dynię, czerwoną paprykę, cukinię i doprowadzamy wywar do wrzenia. Wrzucamy morelę i fasolę Jaś, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy wszystko, aż warzywa będą miękkie.

Uprażone na patelni orzeszki pinii siekamy. Danie podajemy z posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025