Lemoniada cytrynowa z małym twistem

Składniki:

1,5 l wody (gazowanej lub nie – według preferencji)

2 cytryny

3 łyżki miodu

1 płaska łyżeczka soli

Świeży, posiekany imbir do smaku

Czas:

15 minut

Domowe lemoniady

Na pewno zauważyliście, że sklepowe półki uginają się pod ciężarem kolorowych wód w różnych smakach. Nie dajcie się zwieść – większość z nich to lemoniadowi przebierańcy.

Klasyk na upale dni. Świetnie orzeźwia, chłodzi i równie dobrze smakuje. Ma też właściwości prozdrowotne: cytryny pomagają oczyścić organizm z toksyn i mają dobroczynny wpływ na metabolizm. Nic, tylko pić!

PRZYGOTOWANIE:

Sparzone wrzątkiem cytryny kroimy i wyciskamy z nich sok. Dodajemy 3 łyżeczki miodu (dobry będzie np. miód lipowy lub akacjowy), łyżeczkę soli i trochę imbiru dla podkręcenia smaku. Całość zalewamy wodą i dokładnie mieszamy. Lemoniadę wkładamy do lodówki na około godzinę. Jeśli chcemy, żeby była jeszcze zimniejsza – dodajemy kilka kostek lodu.

Smacznego!

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025