Domowe lemoniady
Na pewno zauważyliście, że sklepowe półki uginają się pod ciężarem kolorowych wód w różnych smakach. Nie dajcie się zwieść – większość z nich to lemoniadowi przebierańcy.
Klasyk na upale dni. Świetnie orzeźwia, chłodzi i równie dobrze smakuje. Ma też właściwości prozdrowotne: cytryny pomagają oczyścić organizm z toksyn i mają dobroczynny wpływ na metabolizm. Nic, tylko pić!
PRZYGOTOWANIE:
Sparzone wrzątkiem cytryny kroimy i wyciskamy z nich sok. Dodajemy 3 łyżeczki miodu (dobry będzie np. miód lipowy lub akacjowy), łyżeczkę soli i trochę imbiru dla podkręcenia smaku. Całość zalewamy wodą i dokładnie mieszamy. Lemoniadę wkładamy do lodówki na około godzinę. Jeśli chcemy, żeby była jeszcze zimniejsza – dodajemy kilka kostek lodu.
Smacznego!