Domowe i zdrowe lody bananowo-kokosowe

Składniki:

dojrzałe banany (6 sztuk),

mleczko kokosowe (3 łyżki),

wiórki kokosowe (2 łyżki),

ulubione, rozdrobnione bakalie (opcjonalnie, np. płatki migdałów, niesolone orzechy nerkowca – 3 łyżki),

cynamon (do posypania – wg uznania

Czas:

35 minut

Upały nie dają nam chwili wytchnienia, ale przecież… na lato czekaliśmy 9 miesięcy!
Zamiast narzekać na gorącą temperaturę, najlepiej przygotować sobie zdrową, mroźną
przekąskę. Prezentujemy Wam przepis na fantastyczne, domowe lody z naturalnych składników.
Nie zawierają cukru ani mleka, dlatego są mniej kaloryczne niż lody tradycyjne, a także
tolerowane przez osoby uczulone na laktozę. Przygotowanie ich jest banalnie proste i
zajmuje niewiele czasu. No i dodatkowo są przepyszne!

PRZYGOTOWANIE:

Banany obieramy ze skóry, wkładamy do pojemnika i blendujemy wraz z mleczkiem kokosowym i wiórkami do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy bakalie (jeśli chcemy ich użyć). Wkładamy na pół godziny do zamrażarki, następnie wyjmujemy, przekładamy zawartość do pucharków lodowych i wkładamy z powrotem do zamrażarki na kolejne pół godziny. Po tym czasie – lody gotowe!

Porada:

Przepis ten bardzo łatwo możemy modyfikować. Jeśli nie lubimy kokosa, zamiast mleczka i wiórków możemy dodać np. 3 łyżki mrożonej kawy. Z wierzchu możemy udekorować je ulubionymi owocami. Ogranicza nas tylko wyobraźnia!

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025