Upały nie dają nam chwili wytchnienia, ale przecież… na lato czekaliśmy 9 miesięcy!
Zamiast narzekać na gorącą temperaturę, najlepiej przygotować sobie zdrową, mroźną
przekąskę. Prezentujemy Wam przepis na fantastyczne, domowe lody z naturalnych składników.
Nie zawierają cukru ani mleka, dlatego są mniej kaloryczne niż lody tradycyjne, a także
tolerowane przez osoby uczulone na laktozę. Przygotowanie ich jest banalnie proste i
zajmuje niewiele czasu. No i dodatkowo są przepyszne!
PRZYGOTOWANIE:
Banany obieramy ze skóry, wkładamy do pojemnika i blendujemy wraz z mleczkiem kokosowym i wiórkami do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy bakalie (jeśli chcemy ich użyć). Wkładamy na pół godziny do zamrażarki, następnie wyjmujemy, przekładamy zawartość do pucharków lodowych i wkładamy z powrotem do zamrażarki na kolejne pół godziny. Po tym czasie – lody gotowe!
Porada:
Przepis ten bardzo łatwo możemy modyfikować. Jeśli nie lubimy kokosa, zamiast mleczka i wiórków możemy dodać np. 3 łyżki mrożonej kawy. Z wierzchu możemy udekorować je ulubionymi owocami. Ogranicza nas tylko wyobraźnia!