Dip szczypiorkowo – czosnkowy

Składniki:

400 g szczypiorku,

10 g czosnku,

150 ml octu winnego,

200 ml oliwy z oliwek,

100 g cukru brązowego,

150 ml jogurtu naturalnego,

sól, pieprz – do smaku

Czas:

15 minut

Jeśli szukasz zamiennika za tradycyjny sos czosnkowy to nasz dip idealnie go zastąpi. Dobrze smakuje na do sałatek, mięs, pizzy i kanapek. Na bazie jogurtu, oliwy i octu winnego – na prawdę warto go spróbować.

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy schłodzony, dla dekoracji posypany drobno siekanym szczypiorkiem.

Nasza rekomendacja:

Zamiast miksować szczypiorek możesz zmieszać go z masą z pozostałych składników.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025