Deser na jesienny wieczór
Gdy za oknem jesień, a my coraz częściej wracamy do domu zziębnięci, rozgrzeje nas aromatyczny deser. Przygotowaliśmy dla Was przepisy, które z łatwością przygotujecie w domu. Spróbujcie!
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, cynamonem, szczyptą soli.
W drugim naczyniu lekko roztrzepujemy jajka, mieszamy je z olejem, puree z dyni, startym jabłkiem i cukrem. Łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Formę do muffinków wykładamy papilotkami lub natłuszczamy. Nakładamy do nich ciasta do około 3/4 wysokości papilotki. Posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 20 – 25 minut do tzw. „suchego patyczka”. Wyjąć, wystudzić na kratce.
* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu poprzez wcześniejsze pokrojenie dyni na kawałki, pieczenie jej przez 20 minut w temperaturze 175ºC, a następnie zmiksowanie.