Muffiny dyniowe

Składniki:

250 g mąki pszennej

1,5 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

3 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

130 g drobnego cukru do wypieków

4 jajka

200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego

200 g puree z dyni*

1 jabłko (średniej wielkości) starte na tarce o dużych oczkach

brązowy cukier – do posypania

Czas:

50 minut

Deser na jesienny wieczór

Gdy za oknem jesień, a my coraz częściej wracamy do domu zziębnięci, rozgrzeje nas aromatyczny deser. Przygotowaliśmy dla Was przepisy, które z łatwością przygotujecie w domu. Spróbujcie!

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, cynamonem, szczyptą soli.
W drugim naczyniu lekko roztrzepujemy jajka, mieszamy je z olejem, puree z dyni, startym jabłkiem i cukrem. Łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Formę do muffinków wykładamy papilotkami lub natłuszczamy. Nakładamy do nich ciasta do około 3/4 wysokości papilotki. Posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 20 – 25 minut do tzw. „suchego patyczka”. Wyjąć, wystudzić na kratce.

* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu poprzez wcześniejsze pokrojenie dyni na kawałki, pieczenie jej przez 20 minut w temperaturze 175ºC, a następnie zmiksowanie.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025