CONCHIGLIONI FASZEROWANE SOSEM BOLOGNESE I RICOTTĄ

Składniki:

Ilość na 4-6 porcji:

250 g makaronu typu muszle,

250 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,

250 g pomidorów pellati,

75 g koncentratu pomidorowego,

1 cebula, 2 ząbki czosnku,

25 ml oliwy,

100 g włoszczyzny,

125 g sera ricotta,

75 g parmezanu,

zioła prowansalskie,

sól, pieprz.

 

SOS POMIDOROWY:

150 g pomidorów pelati,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

50 g każdego z warzyw: marchewka, seler, pietruszka,

25 ml oliwy

Czas:

40 minut

Popularne makaronowe muszle z klasycznym sosem bolognese, to punkt obowiązkowy dla każdego fana kuchni włoskiej. Z dodatkiem sera, ziół i warzyw tworzą kompozycję, której musi spróbować każdy!

 

PRZYGOTOWANIE:

Podsmażamy cebulę, czosnek, włoszczyznę i mięso. Dodajemy pomidory i koncentrat. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Farsz studzimy, dodajemy ricottę i parmezan. Wszystko razem mieszamy. Ugotowane muszle faszerujemy i podajemy na sosie pomidorowym. Danie możemy zaserwować przyozdobione oliwkami i bazylią.

Sos pomidorowy:

Wszystkie warzywa podsmażamy na oliwie; zalewamy je pomidorami i dusimy około 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Na koniec miksujemy wszystko razem na gładki sos.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2024