CIASTO JAGLANE Z SUSZONYMI MORELAMI

Składniki:

Składniki na 10 porcji:

250 g suszonych moreli,

1 szklanka soku pomarańczowego,

300 g kaszy jaglanej,

160 ml mleka,

30 ml oleju,

2 jajka,

160 g cukru,

2 łyżeczki cukru waniliowego,

2 łyżeczki sody oczyszczonej,

szczypta soli.

 

KRUSZONKA:

100 g masła,

1 szklanka mąki,

6 łyżek cukru.

Czas:

120 minut

Wprost wymarzona przekąska na zimowe popołudnia, choć równie doskonale będzie smakować latem. Trochę zaskakujące, nieoczywiste połączenie, które przypomni Wam czas dzieciństwa i najlepsze wypieki z kuchni ukochanej babci. 

PRZYGOTOWANIE:

Morele moczymy w soku pomarańczo­wym. Kaszę jaglaną płuczemy, zalewa­my 470 ml wody i gotujemy do momentu, aż ją wchłonie (ok. 20 minut). Studzimy, roz­drabniamy blenderem. Miksując, dodajemy mleko, olej, jajka, cukier kryształ i waniliowy, sodę i sól. Całość dokładnie łączymy. Morele kroimy na kawałki, wsypujemy do ciasta, lekko mieszamy. Wylewamy na blachę.

Kruszonka: składniki ucieramy palcami, posypujemy ciasto.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025