Ciasteczka cynamonowe

Składniki:

150 g mąki pszennej tortowej,

100 g mączki ze zmielonych migdałów (lub orzechów)

100 g masła,

1 laska wanilii,

60 g cukru pudru,

1 jajko,

2 łyżeczki cynamonu (proszek).

Do dekoracji: migdały, cukier trzcinowy

Czas:

90 minut

Kiedy szukasz odmiany dla świątecznych przepisów na ciastka, ten przepis sprawdza się idealnie. Pyszne i ekspresowe w przygotowaniu. Bez grama niepotrzebnych dodatków. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że przypadną do gustu również tym, którzy nie przepadają za cynamonem.

PRZYGOTOWANIE:

Mieszamy ze sobą mąki, dodajemy cukier puder, masło, nasiona z laski wanilii, jajko, cynamon. Delikatnie łączymy składniki. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy w lodówce przez 1 h. Następnie rozwałkowujmy na grubość 4-5 mm i wycinamy foremkami wycinamy ciasteczka. Dowolnie dekorujemy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175°C (termoobieg) przez ok. 12-15 minut.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025