Chińskie PIEROŻKI WONTON

Składniki:

CIASTO:

150 g mąki ryżowej,

450 g mąki pszennej,

500 ml wrzącej wody.

 

FARSZ:

400 g chudej wieprzowiny,

50 g grzybków Mun,

200 g gotowej, mrożonej mieszanki chińskiej,

5 łyżek sosu sojowego,

5 łyżek sosu ostrygowego,

2 łyżki oleju sezamowego,

1 ząbek czosnku,

2 cebule dymki,

1 jajko,

imbir świeży – do smaku,

sól, pieprz, chili.

Czas:

60 minut

Tym, którzy kochają pierogi i odkrywanie nowych smaków, ta propozycja szczególnie przypadnie do serca. Już samo przygotowanie takich pierogowych sakiewek to całkiem niezła zabawa, a gdy osiągniemy jeszcze efekt doskonałego smaku, to kulinarny sukces murowany!

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę ryżową – w misce – zalewamy wrzątkiem. Po 20 minutach dodajemy sól i mąkę pszenną, a następnie wyrabiamy wszystko na gładką masę i zawijamy w worek foliowy na 15minut.

Mięso mielimy, grzyby i mieszankę chińską – zalewamy wrzątkiem, po chwili odcedzamy i dodajemy do mięsa. Dokładamy resztę składników z przepisu, doprawiamy i mieszamy. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy kwadraty wielkości 8×8 cm, nakładamy farsz i zlepiamy jak sakiewki. Gotujemy w wodzie, a jeszcze lepiej na parze. Podajemy z dodatkiem lekkiego rosołku doprawionego chili, imbirem i trawą cytrynową.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025